Com escollir un coworking que s’adapti a tu

Quan, després de veure tots els beneficis que et pot aportar treballar a un espai de treball compartit, decideixes per fi buscar un coworking que s’adapti a les teves necessitats, t´assalten els dubtes: quin és el millor espai coworking per mi?

Cadascú és diferent: professions, horaris, necessitats… Per això, és molt important saber com escollir un coworking que s’adapti totalment a tu. Et donem un llistat amb els aspectes que hauries de considerar abans de llançar-te a la piscina de l’apassionant món del coworking.

 

Com escollir un coworking: aspectes a tenir en compte

 

  • Preu

Primer de tot has de tenir clar més o menys el que et vols (o pots) gastar. Normalment, els preus d’una taula exclusiva en un espai coworking estan entre els 150 i 400€ (depenent de si l’espai es troba a ciutats grans com Barcelona, o a ciutats més petites, com Manresa).

A quasi tots els coworkings tens l’opció d’agafar una taula exclusiva per a tu o de tenir-ne cada dia una diferent (aquesta segona opció resulta més econòmica), estar-hi mitja jornada o jornada sencera, etc. Pensa quina opció és la que més et convé i comença a mirar preus. Els nostres són molt competitius, no creus? 😛 

Com escollir un coworking: aspectes a tenir en compte: el preu

  • Localització

És molt important que la localització de l’espai coworking et convingui: pensa que hi aniràs i tornaràs de casa cada dia. Tot el temps que perds en desplaçaments, també el perds en producció o descans. Has de tenir en compte dues coses: on vius i on es troben els teus clients. Potser t’és més convenient estar a prop de la majoria dels teus clients i anar al coworking cada dia amb bus.

El que has de fer és buscar un espai coworking que tinguis a prop (o de casa teva o dels teus clients), que estigui molt ben comunicat amb transport públic o que estigui rodejat de zones on sigui fàcil aparcar (encara que, des de Co-Jorba, sempre aconsellem utilitzar bici o transport públic).

 

  • Horaris

La majoria de coworkings funcionen com una oficina: obren les seves portes de 9 a 6. Al coworking Co-Jorba tenim horaris molt més amplis i flexibles, donant absoluta llibertat als treballadors perquè entrin i surtin qualsevol dia de la setmana i a qualsevol hora.

Cadascú té un horari diferent, sobretot els autònoms i els freelences, de manera que has de decantar-te per un coworking que s’adapti a les teves jornades laborals: segurament no voldràs haver d’emportar-te la feina a casa quan ja estàs pagant per un espai, oi? Per això et recomanem que busquis un coworking que sigui el més flexible possible.

Horaris d'espais de coworkings

  • Espai

En aquest punt hi ha moltes consideracions a tenir en compte. Primer de tot, l’espai hauria  de ser espaiós, lluminós i confortable. Pensa que t’hi hauràs d’estar moltes hores. La taula que t’assignin ha de ser gran, amb calaixos i tots els elements necessaris per a què hi treballis a gust. La distància entre taules ha de ser considerable per a què no t’atabalis.

T’has de fixar també en els espais comuns de l’oficina. El coworking disposa d’una sala on menjar i descansar? Hi ha una cuina amb nevera i microones? Disposaràs de cafetera? Té terrassa on poder sortir a prendre el sol o passar l’estona?

També és important comprovar si el local està ben climatitzat i comprovar si hi ha molt soroll (tant de fora de l’edifici com dels treballadors del coworking). Potser et convé un espai de treball compartit més petit, ja que segurament no hi haurà tant soroll.

Per últim, és de vital importància tenir en compte l’ambient de treball que es respira al coworking. Passaràs gran part del teu temps al coworking, de manera que has de decidir si el que vols és estar 8 hores davant l’ordinador sense parlar amb ningú (hi ha coworkings on els treballadors no parlen entre ells, no és el nostre cas, avisem) o, ans al contrari, prefereixes socialitzar amb els teus companys durant les llargues jornades laborals. L’ambient de feina és un factor molt i molt important per a moltes persones, així que SEMPRE, abans de decidir-te per un coworking, ves a visitar-lo, parla amb els treballadors i passa-hi una bona estona.

 

  • Connexió a internet

La connexió a Internet és un servei fonamental que TOTS els coworkings ofereixen. Però alguns et poden oferir un servei més ràpid que altres, més car o econòmic, etc. Pregunta sempre pel tipus de connexió, si és LAN (mitjançant un cable al teu ordinador) o WIFI (on podràs conectar, a més del teu ordinador, tablets i mòbils). És important que no et quedis sense conexió en mig d’una tasca, ja que no hi ha suficient cobertura, veritat? El millor és que l’espai disposi de fibra òptica.

 

  • Sales de reunions

Un aspecte molt important a l’hora de decidir-te per un espai són les sales de reunions que hi ha disponibles. Les pots utilitzar sempre que vulguis? Disposes només d’unes hores al dia o a la setmana? Has de pagar un preu extra per poder-les utilitzar?

Si ets una persona que realitza moltes trucades o videoconferències via Skype, segurament necessites poder utilizar aquestes sales de reunions molt sovint per a no molestar als teus companys. O si has de quedar amb molts clients o proveïdors, has de poder disposar de sales on reunir-te amb ells.

També és necessari saber de quin material disposen aquestes sales: pantalla, projector, pissarra, etc.

Sala reunions espai coworking Co Jorba

  • Serveis complementaris

És important també poder disposar d’impressores i fax sempre que ho necessitis i tenir l’opció d’associar un telèfon fixe a la teva taula.

Molts espais de coworking ofereixen també serveis d’assessorament legal, empresarial, serveis de comunicació i marketing online, formacions per a autònoms, reunions de networking, etc. No està de més preguntar els serveis extra que ofereixen, et poden ser molt útils.

A més, molts coworkings et donen l’opció de posar la direcció del local com a seu social per al teu negoci. D’aquesta manera no hauràs de posar el teu domicili i podràs rebre cartes i altres comunicacions al coworking. Pensa en la bona imatge que això dóna de cara als teus clients!

 

Abans d’escollir un coworking revisa tots aquests aspectes i no deixis de visitar l’espai. Vés a donar-hi un cop d’ull, parla amb els altres treballadors i passa-hi una bona estona per veure l’ambient que s’hi respira. Si no estàs del tot convençut, busca’n un altre. Pensa que serà el teu lloc de treball i “oci” durant moltes hores a la setmana, t’hi has de sentir ben còmode. Aquesta decisió no es pot prendre a la lleugera.

Què en penses? Hi ha algun aspecte que consideris important i que no hagim mencionat? Estarem encantats de llegir els teus comentaris. Bon coworking!